Nie znając
podstaw chemii człowiek może się doigrać 😉.
Głównym
procesem powstawania wina jest fermentacja alkoholowa, dzięki dodatku drożdży winiarskich.
W tym procesie cukier zostaje przetworzony na alkohol, wodę i dwutlenek węgla.
Antyoksydanty
(przeciwutleniacze) to grupa związków chemicznych, których zadaniem jest
chronić organizm przed stresem oksydacyjnym.
Homocysteina
to aminokwas siarkowy powstający w wyniku metylacji metioniny pochodzącej ze
spożywanego białka. Jest ona bardzo szkodliwa dla układu sercowo-naczyniowego,
powoduje uszkodzenia naczyń krwionośnych prowadząc do miażdżycy i zawałów.
Tak
prezentują się zagadki na najbliższy tydzień:
- Dlaczego srebrna łyżeczka użyta do jedzenia jajka czernieje?
- Jakim ładunkiem elektrycznym obdarzone są jony?
- Czym jest ropa naftowa?
Zachęcam
do odpowiadania na powyższe zagadki w komentarzach.
Komentarze
Prześlij komentarz