Przejdź do głównej zawartości

Rozrywka 🎪🎯😹 [R.9]

 

 


Nie znając podstaw chemii człowiek może się doigrać 😉.

 

Głównym procesem powstawania wina jest fermentacja alkoholowa, dzięki dodatku drożdży winiarskich. W tym procesie cukier zostaje przetworzony na alkohol, wodę i dwutlenek węgla.

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to grupa związków chemicznych, których zadaniem jest chronić organizm przed stresem oksydacyjnym.

Homocysteina to aminokwas siarkowy powstający w wyniku metylacji metioniny pochodzącej ze spożywanego białka. Jest ona bardzo szkodliwa dla układu sercowo-naczyniowego, powoduje uszkodzenia naczyń krwionośnych prowadząc do miażdżycy i zawałów.

 

Tak prezentują się zagadki na najbliższy tydzień:

  1. Dlaczego srebrna łyżeczka użyta do jedzenia jajka czernieje?
  2. Jakim ładunkiem elektrycznym obdarzone są jony?
  3. Czym jest ropa naftowa?

 

Zachęcam do odpowiadania na powyższe zagadki w komentarzach.

 

 

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Czym jest sól kuchenna?

Czym jest sól kuchenna?   Sól kuchenna często kojarzy nam się z przyprawą. Nie bez przyczyny mówi się, że jeśli czegoś nie da się posolić to traci to smak. Jak się okazuje jest to jeden z najprostszych związków chemicznych. Sól kuchenna składa się z chloru i sodu (czasem możemy znaleźć niewielkie ilości jodu).   Czy sól kuchenna jest szkodliwa? Sól kuchenna nie jest szkodliwa (jeśli nie spożywamy jej w nadmiarze), a nawet bardzo ważna dla naszego organizmu: ü   jest ważnym źródłem sodu i chloru, które są istotnymi składnikami tkanek i płynów ustrojowych człowieka, ü   sód ma wpływ na prawidłową gospodarkę wodną organizmu, reguluje ciśnienie osmotyczne - jest niezastąpiony do funkcjonowania organizmu ludzkiego – bez sodu woda przez nas wypijana nie mogłaby wchłaniać się do komórek, również mięśnie i nerwy nie mogłyby należycie pracować, ü   sód pełni znaczącą rolę w regulowaniu gospodarki wodnej i kwasowo-zasadowej ludzkiego organizmu, ü   sód je...