Przejdź do głównej zawartości

Czy wiesz, że… ? [CWZ.6]

  

Czy wiesz, że…

lodówka jest niebezpieczna dla środowiska?

 



We wczesnych latach 70. XX wieku dwaj amerykańscy chemicy (M. Molina, S.Rowland) opublikowali raport, w którym zaalarmowali świat o możliwym zagrożeniu dla warstwy ozonowej przez stosowanie chlorofluorowęglowodorów (freonów, CFC) w chłodnictwie. Reakcje środowiska naukowego były sceptyczne, dlatego też nic z tym nie zrobiono. Dopiero po odkryciu dziury ozonowej w 1983 roku uznano to zagrożenie za prawdopodobne.

W późniejszych latach powstał szereg badań, prowadzonych przez niezależne ośrodki naukowe, potwierdzających szkodliwość działania freonów i wskazujących na ich kumulację w atmosferze, ze względu na ich trwałość.

Pomimo, że freony są do dziś używane w chłodnictwie ,np. lodówki, klimatyzatory, w zmienionej postaci (nowe receptury) to dalej stanowią o wiele większe zagrożenie dla środowiska, niż dwutlenek węgla! 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Czym jest sól kuchenna?

Czym jest sól kuchenna?   Sól kuchenna często kojarzy nam się z przyprawą. Nie bez przyczyny mówi się, że jeśli czegoś nie da się posolić to traci to smak. Jak się okazuje jest to jeden z najprostszych związków chemicznych. Sól kuchenna składa się z chloru i sodu (czasem możemy znaleźć niewielkie ilości jodu).   Czy sól kuchenna jest szkodliwa? Sól kuchenna nie jest szkodliwa (jeśli nie spożywamy jej w nadmiarze), a nawet bardzo ważna dla naszego organizmu: ü   jest ważnym źródłem sodu i chloru, które są istotnymi składnikami tkanek i płynów ustrojowych człowieka, ü   sód ma wpływ na prawidłową gospodarkę wodną organizmu, reguluje ciśnienie osmotyczne - jest niezastąpiony do funkcjonowania organizmu ludzkiego – bez sodu woda przez nas wypijana nie mogłaby wchłaniać się do komórek, również mięśnie i nerwy nie mogłyby należycie pracować, ü   sód pełni znaczącą rolę w regulowaniu gospodarki wodnej i kwasowo-zasadowej ludzkiego organizmu, ü   sód je...