Czym jest sól kuchenna?
Sól kuchenna
często kojarzy nam się z przyprawą. Nie bez przyczyny mówi się, że jeśli czegoś
nie da się posolić to traci to smak. Jak się okazuje jest to jeden z
najprostszych związków chemicznych. Sól kuchenna składa się z chloru i sodu
(czasem możemy znaleźć niewielkie ilości jodu).
Czy
sól kuchenna jest szkodliwa?
Sól
kuchenna nie jest szkodliwa (jeśli nie spożywamy jej w nadmiarze), a nawet
bardzo ważna dla naszego organizmu:
- ü jest
ważnym źródłem sodu i chloru, które są istotnymi składnikami tkanek i płynów
ustrojowych człowieka,
- ü sód ma
wpływ na prawidłową gospodarkę wodną organizmu, reguluje ciśnienie osmotyczne -
jest niezastąpiony do funkcjonowania organizmu ludzkiego – bez sodu woda przez
nas wypijana nie mogłaby wchłaniać się do komórek, również mięśnie i nerwy nie
mogłyby należycie pracować,
- ü sód
pełni znaczącą rolę w regulowaniu gospodarki wodnej i kwasowo-zasadowej
ludzkiego organizmu,
- ü sód
jest potrzebny do utrzymywania właściwej objętości i ciśnienia krwi, reguluje
transport aminokwasów, cukrów i wielu innych witamin w tkankach ludzkich,
- ü chlor,
z którego w żołądku powstaje kwas solny HCl potrzebny jest m.in. do trawienia,
- ü sól w
organizmie człowieka umożliwia tzw. bioelektryczność międzykomórkową,
- ü sól w
swojej krystalicznej formie stanowi energetyczny stabilizator każdej komórki.
Sól
jest tak istotna w ciele człowieka, że aż trudno porównać ja z innymi
przyjmowanymi składnikami ludzkiego pożywienia. W sekundzie życia organizm
ludzki odnawia 8-9 bilionów komórek, a jeśli występuje niedobór soli w
organizmie to cały proces zostaje zakłócony. Dlatego warto spożywać sól
kuchenną.
Spożywanie
soli jodowanej ma swoje uzasadnienie, ponieważ jod wykorzystywany jest do
produkcji hormonów tarczycy, od których zależy prawidłowe działanie układu
nerwowego.
Czy
sól ma zastosowania w przemyśle?
Tak, sól
kuchenna oprócz bardzo ważnych właściwości w naszym organizmie ma także swoje
zastosowanie w przemyśle, a w zasadzie to przemyśle żywieniowym. Stosowana jest
ona od wieków jako konserwant żywności. Dodatkowo sól reguluje (ogranicza)
rozwój mikroflory tworzącej się w
przetworach mięsnych, czy serach, a w przemyśle piekarskim jest niezastąpiona
do odpowiedniej fermentacji ciasta i uzyskania prawidłowej konsystencji sera.
Czy
możemy w procesie chemicznym otrzymać sól kuchenną?
Otrzymanie
soli na drodze technologicznej jest bardzo trudne, ale wykonalne. Jednak dość
rzadko wykonuje się taką czynność ponieważ natura obdarzyła nas solą – skałą mineralną,
którą zwiemy halitem (zawierająca domieszki chlorków oraz siarczanów metali alkalicznych).
Przy odpowiednim wydobyciu i obróbce otrzymujemy naszą sól stołową. Warto
dodać, że halit jest jednym z najważniejszych surowców chemicznych, z którego
otrzymuje się między innymi wodorotlenek sodowy, chlor, sodę, siarczan sodowy.
W Polsce
wydobywana jest sól w milionach ton rocznie, ale nie jesteśmy potentatem na
skalę światową. Zachęcam do podzielenia się swoimi przemyśleniami w komentarzu.
Komentarze
Prześlij komentarz