Przejdź do głównej zawartości

Rozrywka 🎪🎯😹 [R.5]

 


W kontekście ostatnich wpisów rozrywkowych... 


Odpowiedzi na zeszłotygodniowe pytania:

Najsilniejszy kwas na świecie, to kwas fluoroantymonowy. Jest to mieszanina kwasu fluorowodorowego (HF) i pentafluorku antymonu (SbF5).

Pierwszy dynamit zawierał w sobie 75% nitrogliceryny i 25% ziemi okrzemkowej.

Maria Skłodowska-Curie oprócz Polonu odkryła Rad – pierwiastek promieniotwórczy. Z języka łacińskiego radius oznacza promień.

 

Tak prezentują się zagadki na najbliższy tydzień:

  1.  Co występuje w zjełczałym maśle?
  2.  Dlaczego pokrzywa parzy?
  3. Dlaczego talerze po daniach rybnych łatwiej jest umyć w zimnej wodzie, a nie w ciepłej?

 

Zachęcam do odpowiadania na powyższe zagadki w komentarzach.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Czym jest sól kuchenna?

Czym jest sól kuchenna?   Sól kuchenna często kojarzy nam się z przyprawą. Nie bez przyczyny mówi się, że jeśli czegoś nie da się posolić to traci to smak. Jak się okazuje jest to jeden z najprostszych związków chemicznych. Sól kuchenna składa się z chloru i sodu (czasem możemy znaleźć niewielkie ilości jodu).   Czy sól kuchenna jest szkodliwa? Sól kuchenna nie jest szkodliwa (jeśli nie spożywamy jej w nadmiarze), a nawet bardzo ważna dla naszego organizmu: ü   jest ważnym źródłem sodu i chloru, które są istotnymi składnikami tkanek i płynów ustrojowych człowieka, ü   sód ma wpływ na prawidłową gospodarkę wodną organizmu, reguluje ciśnienie osmotyczne - jest niezastąpiony do funkcjonowania organizmu ludzkiego – bez sodu woda przez nas wypijana nie mogłaby wchłaniać się do komórek, również mięśnie i nerwy nie mogłyby należycie pracować, ü   sód pełni znaczącą rolę w regulowaniu gospodarki wodnej i kwasowo-zasadowej ludzkiego organizmu, ü   sód je...