Często
słyszymy, że wiele jedzenia na świecie jest marnowane. Zdarza się, że to nam Polakom
zarzuca się, że marnujemy za dużo jedzenia. U części społeczeństwa rodzi się pytanie: jak to jest, że w moim domu prawie wszystko jest zjadane, a jak
zostają jakieś odpadki to wyrzucane są do specjalnego pojemnika. Duża część z
nas pewnie też kompostuje pozostałe odpadki, a nawet wykorzystuje do karmienia
zwierząt, takich jak: koty, psy, króliki czy kury.
Skąd
więc pojawia się taki problem z odpadkami kuchennymi?
Wydaje
się, że problem leży u podłoża segregacji śmieci, a w zasadzie to nawet produkcji
żywności. Niby są to dwie osobne kategorie, ale przenikają się one wzajemnie. Robiąc
zakupy w sklepach widzimy na półkach wiele towaru, który nieraz stoi tam przez
kilka miesięcy. Tutaj właśnie pojawia się myśl – co się dzieje z towarem, który
nie zostaje zużyty. Według norm sklep ma obowiązek utylizacji w określony sposób przeterminowanej
żywności. Jednak zdarza się, że żywność ta ląduje na śmietniku. Tutaj właśnie
rodzi się problem, a zarazem pytanie czy nie łatwiej byłoby sprzedawać towar o
krótkiej dacie ważności w niższej cenie, np. 50% taniej? Logika podpowiada, że
tak. Dlaczego więc tak się nie dzieje? Dzieje się tak, ponieważ mało kto
kontroluje tę sytuację, a ogarnięcie całego systemu wiąże się z dodatkowymi kosztami.
Pomimo, że od marca 2020 roku obowiązuje specjalny przepis o zakazie wyrzucania
jedzenia, to wydaje się on być martwy, ponieważ trzeba przyłapać sklep na
gorącym uczynku, a nie ma do tego odpowiednich ludzi. Dodatkowym problemem jest
odpowiedzialność sklepu za ewentualne zatrucie. Zamiast oddać towar miesiąc,
albo choćby 2 tygodnie wcześniej o upływającego terminu ważności, sklepy wolałyby
to zrobić na ostatni moment.
Tak więc
samym prawem nie jesteśmy w stanie ograniczyć w dużym stopniu tegoż problemu. Jednak
jest coś, co możemy wprowadzić w życie – sami zacząć zarządzać odpadkami z naszego
jedzenia. W jaki sposób? Zacząć wykorzystywać odpadki.
Jak
możemy wykorzystywać odpadki powstałe w naszym gospodarstwie domowym?
Jest na
to kilka prostych sposobów. Należy zacząć od zastosowania pewnej segregacji, która
polega na oddzieleniu wartościowych odpadów od tych mniej wartościowych.
Które odpady
są wartościowe i jak można je wykorzystać?
Wartościowe
odpady to: skorupki po jajkach, skórki z bananów, zmielona kawa ziarnista czy
fusy z herbaty (nawet zwykłe torebki po herbacie, ale z oberwaną zawieszką).
Odpadki te nadają się do naturalnego nawożenia roślin, które mamy w domu, tak
więc każdy może je wykorzystać. Oczywiście należy pamiętać o pewnych zasadach użytkowania.
Bez sensu jest wsadzanie całej skórki z banana do storczyka, ale należy ją pociąć
w malutkie kawałeczki i poczekać, aż one mocno zgniją, np. zostawiając je na
parapecie. Podobna sytuacja jest z skorupkami, ale tutaj wystarczy je rozgnieść,
zmielić na drobne i podsypać kwiatki. Natomiast jeśli używamy zmielonej kawy
ziarnistej, to nie wsypujemy całości na raz, ale po trochu z dużą ilością wody,
np. łyżeczka fusów na szklankę wody dawkowana co 2 dni. Torebki po herbacie można
po prostu wsadzić do ziemi, ale trochę głębiej niż na powierzchni, np. na
głębokości 12 cm. Taka torebka z czasem się rozłoży, a wcześniej będzie magazynować
wodę i dostarczać mikroskładniki roślinie.
Co
możemy zrobić z innymi odpadkami? O tym dowiecie się w przyszłym tygodniu.
Komentarze
Prześlij komentarz