Przejdź do głównej zawartości

Co robić z odpadkami?

W ostatnim tygodniu pisałem o problemie marnowania jedzenia w sklepach, a także o specjalnym wykorzystaniu odpadków takich jak: skórki z bananów, skorupki z jajek, torebki po herbacie czy zmieloną kawę ziarnistą. Jednak co zrobić resztą odpadków, jeżeli nie mamy możliwości nakarmić nimi zwierzęta domowe/gospodarcze?




Pierwszą możliwością jest kompostowanie odpadów, które nazywane jest recyklingiem organicznym. Kompostowanie jest naturalną metodą unieszkodliwiania i zagospodarowania odpadów organicznych. Składa się z dwóch głównych procesów: mineralizacji w warunkach tlenowych oraz humifikacji. Podwyższona temperatura, w której zachodzą te procesy (nawet do 70°C) oraz obecność grzybów pleśniowych wytwarzających substancje antybiotyczne, gwarantuje zniszczenie wszystkich mikroorganizmów chorobotwórczych. W efekcie powstaje stabilna substancja próchnicza, która może być stosowana jako nawóz organiczny. Proces kompostowania naturalnego w przyrodzie jest procesem ciągłym i polega na rozkładzie substancji z resztek roślinnych i zwierzęcych poddanych procesom biochemicznym i działaniu organizmów glebowych. Metoda kompostowania jest tylko sposobem aktywizacji i przyśpieszania naturalnych procesów rozkładu materii organicznej w przyrodzie, poprzez zapewnienie optymalnych warunków realizacji procesu na wydzielonej do tego niewielkiej powierzchni terenu.

Kompostować możemy na różne sposoby. Z jednej strony sklepy oferują nam zakup odpowiednich pojemników na kompost, a z drugiej sami możemy wykonać taki kompostownik, a w dodatku na różne sposoby. Należy pamiętać, że przygotowanie kompostu wymaga chęci osoby, która tym się zajmuje.

 

Kolejną możliwością jest zamówienie specjalnego kosza na odpadki po jedzeniu, który co tydzień będzie odbierany przez firmę wywożącą śmieci w twojej okolicy. Niestety taka opcja jest płatna co nie każdemu się podoba. Dlatego też istnieje możliwość, która niezbyt jest promowana w Polsce – biogazownie. W biogazowniach jako substratów używa się organicznych materiałów wsadowych, takich jak odpady spożywcze, tłuszcze lub osad ściekowy, a także surowce roślinne, np. kukurydza, buraki lub trawa czy gnojowicę i obornik. Powstający biogaz można wykorzystać dwojako: jako gaz (substytut gazu Rosyjskiego), który można dostarczać w niedalekiej odległości do domów lub jako materiał opałowy przetwarzany na energię elektryczną.

Tylko znów pojawia się problem: kto ma to sfinansować? Kto ma zbudować i zaopiekować się biogazowniami? Ile takich biogazowni należy zbudować?

 

Ja jestem zdania, że każda gmina/miasto, które chcą oszczędzić trochę pieniędzy swoim mieszkańcom powinna zbudować taką biogazownię. Wtedy też bardzo łatwo można byłoby pozyskiwać odpadki, które generowane są w naszych domach. Czy kiedyś nastanie moda na biogazownie? Nie wie, ale mam nadzieję, że tak.  

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Czym jest sól kuchenna?

Czym jest sól kuchenna?   Sól kuchenna często kojarzy nam się z przyprawą. Nie bez przyczyny mówi się, że jeśli czegoś nie da się posolić to traci to smak. Jak się okazuje jest to jeden z najprostszych związków chemicznych. Sól kuchenna składa się z chloru i sodu (czasem możemy znaleźć niewielkie ilości jodu).   Czy sól kuchenna jest szkodliwa? Sól kuchenna nie jest szkodliwa (jeśli nie spożywamy jej w nadmiarze), a nawet bardzo ważna dla naszego organizmu: ü   jest ważnym źródłem sodu i chloru, które są istotnymi składnikami tkanek i płynów ustrojowych człowieka, ü   sód ma wpływ na prawidłową gospodarkę wodną organizmu, reguluje ciśnienie osmotyczne - jest niezastąpiony do funkcjonowania organizmu ludzkiego – bez sodu woda przez nas wypijana nie mogłaby wchłaniać się do komórek, również mięśnie i nerwy nie mogłyby należycie pracować, ü   sód pełni znaczącą rolę w regulowaniu gospodarki wodnej i kwasowo-zasadowej ludzkiego organizmu, ü   sód je...