Przejdź do głównej zawartości

Technologia wyświetlania - LCD

 

Na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci technologia wyświetlania stała się nieodłączną częścią naszego życia. Dziś już nie wyobrażamy sobie życia bez płaskiego telefonu z ekranem dotykowym, czy innych urządzeń takich jak: tabletu, telewizora, laptopa, monitora czy zegarka dotykowego.

Chociaż rozwój technologii wyświetlania rozpoczął się już na przełomie lat 60. i 70. XX wieku, to najbardziej intensywny postęp zauważamy w ostatnich latach. Wprawdzie dokonując zakupów nowych telewizorów zastanawiamy się czy wybrać telewizor OLED, a może QLED, to jednak cała ta rewolucja zaczęła się od wprowadzenia na rynek telewizorów LCD. Dlatego też w dzisiejszym wpisie pochylę się nad tą technologią.

 



Czym jest LCD?

LCD to wyświetlacz ciekłokrystaliczny, a jego skrót pochodzi z języka angielskiego: liquid-crystal display. W samej nazwie LCD znajdujemy już odpowiedź jak działa ten rodzaj wyświetlacza. Mianowicie w technologii tej użyto ciekłekryształy, które służą do generowania obrazu. W wyniku przyłożenia do ciekłego kryształu pola elektrycznego zmienia się w nim orientacja cząstek, co powoduję wygenerowanie konkretnego obrazu.

Wyświetlacze LCD zaczęły pojawiać się na rynku dopiero około 2000 roku. Zaczęły one wypierać nieporęczne i ciężkie lampy katodowe CRT, dzięki czemu stały się dominującą
i powszechną technologią.

 

Jak działa wyświetlacz LCD?

Tak jak już wspomniałem wyświetlacz LCD opiera się na technologii ciekłokrystalicznej.
Warstwa materiału ciekłokrystalicznego umieszczona jest pomiędzy dwoma szklanymi podłożami. Na każdym podłożu znajdują się elektrody (wykonane z tlenku indowo-cynowego), które to są źródłem pola elektrycznego. Oprócz wymienionych elementów w każdym wyświetlaczu LCD znajdują się dwie cienkie folie świetlne (gdzie jedna z nich pełni funkcję polaryzatora, a druga analizatora) oraz źródło światła – diody LED [Czym są diody LED?].

Najpierw źródło światła generuje światło, które przenoszone jest na tylną warstwę podłoża na której znajduje się polaryzator (folia świetlna), który kontroluje poziom przepuszczania światła. Przepuszczone światło przechodzi lub nie przechodzi przez warstwę ciekłokrystaliczną – zależnie od wygenerowanego pola elektrycznego. Warstwa ciekłokrystaliczna polaryzuje przepuszczone światło o 90°, które następnie dostaje się do analizatora. Analizator przepuszcza tylko światło spolaryzowane poziomo, które odbija się od lustra przedniego i ponownie przechodzi przez analizator i warstwę ciekłokrystaliczną. Tam ponownie zostaje spolaryzowane i może opuścić bez przeszkód wyświetlacz.

W celu otrzymania kolorowego obrazu zastosowano kolorowy filtr RGB – mieszanie się kolorów: czerwonego, niebieskiego i zielonego. Filtr ten pozwala pojedynczemu pikselowi mieszać swój kolor w określony sposób, tak aby później z łatwością mógł współpracować z innymi pikselami.

 


Czy warto kupować wyświetlacz LCD?

W ostatnich latach organiczna dioda LED (OLED) znacznie wzrosła pod względem charakteru i potencjału wyświetlania. Wyświetlacze OLED mają zalety, których nie mają wyświetlacze LCD. OLED nie potrzebuje podświetlenia, ponieważ każdy piksel ma swoje własne zdolności do wytwarzania światła organicznego. To nie tylko zmniejsza grubość wyświetlacza, ale także głębszą czerń i wyższy współczynnik kontrastu.

Dlatego też warto zastanowić się przed wyborem nowego telewizora 😉.

 

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Czym jest sól kuchenna?

Czym jest sól kuchenna?   Sól kuchenna często kojarzy nam się z przyprawą. Nie bez przyczyny mówi się, że jeśli czegoś nie da się posolić to traci to smak. Jak się okazuje jest to jeden z najprostszych związków chemicznych. Sól kuchenna składa się z chloru i sodu (czasem możemy znaleźć niewielkie ilości jodu).   Czy sól kuchenna jest szkodliwa? Sól kuchenna nie jest szkodliwa (jeśli nie spożywamy jej w nadmiarze), a nawet bardzo ważna dla naszego organizmu: ü   jest ważnym źródłem sodu i chloru, które są istotnymi składnikami tkanek i płynów ustrojowych człowieka, ü   sód ma wpływ na prawidłową gospodarkę wodną organizmu, reguluje ciśnienie osmotyczne - jest niezastąpiony do funkcjonowania organizmu ludzkiego – bez sodu woda przez nas wypijana nie mogłaby wchłaniać się do komórek, również mięśnie i nerwy nie mogłyby należycie pracować, ü   sód pełni znaczącą rolę w regulowaniu gospodarki wodnej i kwasowo-zasadowej ludzkiego organizmu, ü   sód je...