Przejdź do głównej zawartości

Rozrywka 🎪🎯😹 [R.6]

 

 


Jeśli ktoś nie zrozumiał, to spieszę z pomocą. Nadtlenek diwodoru to tzw. woda utleniona. Dlatego też ten tekst to dobry wkręt dla osób, które nie znają się na chemii.

 

Odpowiedzi na zeszłotygodniowe pytania:

W zjełczałym maśle występuje kwas masłowy, który powstaje pod wpływem wody i enzymów w wyniku rozłożenia tłuszczów występujących w maśle. On to też wydziela przykry znany nam zapach.

Na liściach i łodydze pokrzywy występują kłujące włoski, które zakończone są banieczkami zawierającymi kwas mrówkowy. W momencie gdy dotkniemy takiego włoska, to banieczka pęka i wypływa z niej na naszą skórę wspomniany kwas.

W rybach znajduje się metyloamina, dzięki której mogą one wydzielać specyficzny zapach. Metyloamina łatwiej rozpuszcza się w zimnej wodzie, aniżeli w ciepłej. Dlatego też łatwiej umyć talerze po daniach rybnych w zimnej wodzie.

 

Tak prezentują się zagadki na najbliższy tydzień:

  1. Z czego składa się gaz wodny?
  2. Dlaczego łodygi rabarbaru możemy jeść, a liści już nie?
  3. Co powoduje mętnienie wody wapiennej?

 

Zachęcam do odpowiadania na powyższe zagadki w komentarzach.

 

 

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Czym jest sól kuchenna?

Czym jest sól kuchenna?   Sól kuchenna często kojarzy nam się z przyprawą. Nie bez przyczyny mówi się, że jeśli czegoś nie da się posolić to traci to smak. Jak się okazuje jest to jeden z najprostszych związków chemicznych. Sól kuchenna składa się z chloru i sodu (czasem możemy znaleźć niewielkie ilości jodu).   Czy sól kuchenna jest szkodliwa? Sól kuchenna nie jest szkodliwa (jeśli nie spożywamy jej w nadmiarze), a nawet bardzo ważna dla naszego organizmu: ü   jest ważnym źródłem sodu i chloru, które są istotnymi składnikami tkanek i płynów ustrojowych człowieka, ü   sód ma wpływ na prawidłową gospodarkę wodną organizmu, reguluje ciśnienie osmotyczne - jest niezastąpiony do funkcjonowania organizmu ludzkiego – bez sodu woda przez nas wypijana nie mogłaby wchłaniać się do komórek, również mięśnie i nerwy nie mogłyby należycie pracować, ü   sód pełni znaczącą rolę w regulowaniu gospodarki wodnej i kwasowo-zasadowej ludzkiego organizmu, ü   sód je...