Jeśli
ktoś nie zrozumiał, to spieszę z pomocą. Nadtlenek diwodoru to tzw. woda
utleniona. Dlatego też ten tekst to dobry wkręt dla osób, które nie znają się
na chemii.
Odpowiedzi
na zeszłotygodniowe pytania:
W
zjełczałym maśle występuje kwas masłowy, który powstaje pod wpływem wody i
enzymów w wyniku rozłożenia tłuszczów występujących w maśle. On to też wydziela
przykry znany nam zapach.
Na liściach
i łodydze pokrzywy występują kłujące włoski, które zakończone są banieczkami
zawierającymi kwas mrówkowy. W momencie gdy dotkniemy takiego włoska, to banieczka
pęka i wypływa z niej na naszą skórę wspomniany kwas.
W
rybach znajduje się metyloamina, dzięki której mogą one wydzielać specyficzny
zapach. Metyloamina łatwiej rozpuszcza się w zimnej wodzie, aniżeli w ciepłej.
Dlatego też łatwiej umyć talerze po daniach rybnych w zimnej wodzie.
Tak
prezentują się zagadki na najbliższy tydzień:
- Z
czego składa się gaz wodny?
- Dlaczego
łodygi rabarbaru możemy jeść, a liści już nie?
- Co
powoduje mętnienie wody wapiennej?
Zachęcam
do odpowiadania na powyższe zagadki w komentarzach.
Komentarze
Prześlij komentarz