Przejdź do głównej zawartości

Czy wiesz, że… ? [CWZ.2]

 

Czy wiesz, że…

…na świecie występują zimne płomienie?


Według naukowców pożary, które płoną poniżej 400°C nazywane są zimnymi płomieniami. Jednak są one trudne do zaobserwowania w życiu codziennym.  

Zimny płomień został przypadkowo odkryty w 1810 r. przez angielskiego chemika Humphry Davy’ego, który to stwierdził, że niektóre płomienie nie palą mu palców oraz nie zapalają zapałek. Jednak dopiero w 1929 roku po raz pierwszy użyto terminu zimny płomień.

Podczas prowadzenia badań naukowcy opisali, że jeśli podczas spalania materiału reakcja nie jest gwałtowna oraz uwalnia się podczas niej bardzo mało ciepła, światła i dwutlenku węgla to wtedy mamy do czynienia z powstaniem tzw. zimnego ognia.

Okazuje się, że to właśnie zimne płomienie są odpowiedzialne za stukanie silnika spalinowego w samochodzie 😉.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Czym jest sól kuchenna?

Czym jest sól kuchenna?   Sól kuchenna często kojarzy nam się z przyprawą. Nie bez przyczyny mówi się, że jeśli czegoś nie da się posolić to traci to smak. Jak się okazuje jest to jeden z najprostszych związków chemicznych. Sól kuchenna składa się z chloru i sodu (czasem możemy znaleźć niewielkie ilości jodu).   Czy sól kuchenna jest szkodliwa? Sól kuchenna nie jest szkodliwa (jeśli nie spożywamy jej w nadmiarze), a nawet bardzo ważna dla naszego organizmu: ü   jest ważnym źródłem sodu i chloru, które są istotnymi składnikami tkanek i płynów ustrojowych człowieka, ü   sód ma wpływ na prawidłową gospodarkę wodną organizmu, reguluje ciśnienie osmotyczne - jest niezastąpiony do funkcjonowania organizmu ludzkiego – bez sodu woda przez nas wypijana nie mogłaby wchłaniać się do komórek, również mięśnie i nerwy nie mogłyby należycie pracować, ü   sód pełni znaczącą rolę w regulowaniu gospodarki wodnej i kwasowo-zasadowej ludzkiego organizmu, ü   sód je...