Przejdź do głównej zawartości

Dlaczego woda jest nam potrzebna?

 

Dlaczego woda jest nam potrzebna?


Pytanie to choć wydaje się proste, to jednak mamy wrażenie, że jest w nim jakiś haczyk.

Wszyscy doskonale wiemy, że woda potrzebna jest nam do życia. Według badań
w ciele człowieka znajduje się około 60-70% wody, a w samym mózgu znajduje się 83% tej cieczy. Podobnie sytuacja ma się z innymi organizmami żywymi czy roślinami. Jeśli popatrzymy na globus to okazuje się, że około 2/3 naszej planety pokryte jest wodą.

Mimo wszystko nadal może rodzić się w nas niepewność. W związku z tym postaram się wytłumaczyć tę rozterkę.

Przemyślenia związane z tematem należy zacząć od budowy strukturalnej cząsteczki wody. Wiemy dobrze, że składa się ona z dwóch atomów wodoru i jednego atomu tlenu (H-O-H). Dzięki obecności wodorów woda posiada zdolność do tworzenia wiązań wodorowych. Z doświadczeń wyniesionych z lekcji chemii w szkole, a także tych domowych (szczególnie w kuchni), zdajemy sobie sprawę, że woda jest substancją polarną. Polarność wody zawdzięczamy budowie cząsteczki (kąt między wiązaniami O-H wynosi około 104,5°) oraz spolaryzowaniu wiązań koordynacyjnych (atom tlenu przyciąga elektrony do siebie i trzyma je z dala od atomów wodoru).

Przedstawione właściwości wody powodują, że jest ona klasyfikowana jako rozpuszczalnik, ale nie jako uniwersalny rozpuszczalnik (taki rozpuszczalnik nie istnieje). Doskonale wiemy, że olej nie miesza się z wodą (jest nierozpuszczalny
w wodzie) – jest hydrofobowy. Takich substancji nielubiących się z wodą jest o wiele więcej, między innymi są to węglowodory (sytuacja jest bardziej skomplikowana), które to są podstawowym składnikiem przemysłu. Dlatego też woda nie znajduje wielu zastosowań w tym dziale produkcji. Jednak bez niej nie funkcjonowałoby wiele urządzeń. Należy zdać sobie sprawę, że w wielu miejscach woda służy jako nośnik energii cieplnej, np. ochładzanie maszyn, jednak powoli zastępuje się ją innymi rozpuszczalnikami, takimi jak glikol (pozwala on utrzymać stałą temperaturę wynoszącą około 2°C). Dodatkowo woda znajduje zastosowanie, np.: jako łaźnia lodowa (woda jako ciało stałe), rozpuszczalnik zasad (często w procesie ekstrakcji), kwasów i soli czy po prostu ciecz do mycia urządzeń. Woda, która jest stosowana
do mycia urządzeń (często także szkła laboratoryjnego) nie posiada składników mineralnych, taką wodę nazywamy destylowaną. Zdarza się, że także w naszych domach posiadamy filtr do wody (często umieszczony pod zlewozmywakiem), który służy do destylowania tej cieczy, a następnie mineralizowania jej. W takim przypadku należy zwrócić uwagę na to co pijemy, ponieważ woda destylowana tylko wypłukuje
z naszego organizmu substancje mineralne, które służą do prawidłowego funkcjonowania komórek.

Bez zawahania można powiedzieć, że woda jest nam potrzebna. Jednak są takie dziedziny, gdzie jej rola staje się ograniczona poprzez wdrażanie nowych technologii. Niemniej nie da się w całości zastąpić wody – co byśmy pili i jedli gdyby nie było wody? Tak jak do funkcjonowania organizmu potrzebujemy tlenu z powietrza, tak również potrzebujemy wody, ale nie byle jakiej.

Zachęcam również Was do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Czym jest sól kuchenna?

Czym jest sól kuchenna?   Sól kuchenna często kojarzy nam się z przyprawą. Nie bez przyczyny mówi się, że jeśli czegoś nie da się posolić to traci to smak. Jak się okazuje jest to jeden z najprostszych związków chemicznych. Sól kuchenna składa się z chloru i sodu (czasem możemy znaleźć niewielkie ilości jodu).   Czy sól kuchenna jest szkodliwa? Sól kuchenna nie jest szkodliwa (jeśli nie spożywamy jej w nadmiarze), a nawet bardzo ważna dla naszego organizmu: ü   jest ważnym źródłem sodu i chloru, które są istotnymi składnikami tkanek i płynów ustrojowych człowieka, ü   sód ma wpływ na prawidłową gospodarkę wodną organizmu, reguluje ciśnienie osmotyczne - jest niezastąpiony do funkcjonowania organizmu ludzkiego – bez sodu woda przez nas wypijana nie mogłaby wchłaniać się do komórek, również mięśnie i nerwy nie mogłyby należycie pracować, ü   sód pełni znaczącą rolę w regulowaniu gospodarki wodnej i kwasowo-zasadowej ludzkiego organizmu, ü   sód je...